Convenant audiomuziekwerken getekend

In de afgelopen week is het Convenant Losstaande Muziekwerken na bijna twee jaar onderhandelen tussen BUMA/STEMRA en erfgoedpartijen als KVAN, Beeld & Geluid en Eye Filmmuseum ondertekend. Dit betekent dat erfgoedinstellingen, waaronder archieven, nu losstaande klinkende muziekwerken online kunnen plaatsen zonder toestemming van de rechthebbende. Daarvoor zijn wel administratieve handelingen nodig.

Belangrijke wijzigingen in de auteurswet en aanverwante wetten uit 2021 hebben geleid tot de introductie van nieuwe regelingen en uitzonderingen die erfgoedinstellingen meer mogelijkheden bieden om werken online te publiceren, zonder dat daarvoor toestemming nodig is van de rechthebbende.

Met genoemd convenant krijgen erfgoedinstellingen een niet-exclusieve licentie voor niet-commerciële doeleinden om niet langer in de handel zijnde muziekwerken, die permanent deel uitmaken van hun collectie, te reproduceren en beschikbaar te stellen op erfgoedwebsites. Erfgoedwebsites omvatten zowel de eigen websites van de instellingen als aggregatoren zoals Collectie Nederland en Europeana.

Om van deze regeling gebruik te maken, moet elk muziekwerk geregistreerd worden in de databank van de EUIPO. Erfgoedinstellingen dienen redelijke inspanningen te leveren om een muziekwerk als niet meer in de handel te bestempelen. een muziekwerk is redelijkerwijs niet meer in de handel wanneer deze niet langer via normale handelskanalen beschikbaar is voor het publiek. De bijlage van het convenant geeft hierbij generieke uitgangspunten.

Als vergoeding betalen de erfgoedinstellingen jaarlijks € 130,- per 120.000 streams aan buma/stemra, een organisatie die de belangen van componisten, tekstschrijvers en uitvoerende kunstenaars behartigt. Daarnaast moeten ze jaarlijks een rapportage indienen bij buma/stemra met het aantal streams, waarbij (wanneer mogelijk) specifieke gegevens vermeld dienen te worden, zoals de naam/titel van het muziekwerk, de namen van de rechthebbende componist(en), tekstschrijver(s) en/of uitvoerende kunstenaar(s), en het bestandsnummer in de OOC-database van de EUIPO.

Download het Convenant bij de KVAN

Over nvmb

Landelijk platform voor muziekcollecties.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.