IAML Cambridge: vernieuwing vanuit traditie

Van 30 juli tot 5 augustus vond weer het jaarlijkse IAML-congres plaats, ditmaal in Cambridge in het Verenigd Koninkrijk. Ruim 300 professionals uit de muziekbibliotheek- en -archiefwereld verzamelden zich in de traditierijke universiteitsstad voor een week vol nieuwe inzichten, inspiratie, kennisdeling, cultuur snuiven, verbinding en verbroedering. De Nederlandstalige delegatie (Nederland en Vlaanderen) bestond uit een kleine 20 congresgangers, van wie de meerderheid heel de week bleef.

foto: Charlotte Sienema

Zo’n conferentieweek kent een inmiddels uitgekristalliseerde indeling: een openingsceremonie op de zondagavond (natuurlijk met muziek), vijf conferentiedagen met twee plenaire ledenvergaderingen, een excursieprogramma op woensdagmiddag, concerten op (enkele) doordeweekse avonden en een afscheidsdiner op vrijdagavond (met muziek). De IAML-bestuurders en vertegenwoordigers van de nationale takken komen vaak voor en na conferentie vergaderend bijeen. Er is een apart programma voor begeleidende personen van congresgangers en vaak wordt ook nog een post-congress tour aangeboden. Bijzonder in het muzikale programma was dat het dit jaar voorzag in diverse wereldpremières, onder andere van Cecilia McDowalls A tree is a song, een speciaal voor de openingsavond geschreven koorwerk.

De eerste presentatie van een Nederlandse vertegenwoordiger was Eric van Balkums Uitvoeringsmedium: Creation of a multilingual vocabulary for performance media. Namens Podiumkunst.net deed hij kond van een recent  gepubliceerde vocabulaire met meer dan 3000 geautoriseerde instrument-, stem- en ensemblebenamingen (in zes talen). Hiermee is het mogelijk eenduidige termen in collectiebeheersystemen te integreren en – via hun permanente iri’s – via linked data-systematiek diverse muzikale datasets met elkaar te verbinden. Een van de toepassingen maakt het mogelijk om repertoire voor specifieke bezettingen te vinden. Tijdens de Q&A-sessie toonden metadataspecialisten uit diverse landen interesse in de thesaurus.

In haar lezing Dutch music artists’ outlook on strategy, creativity, and music streaming platform influence during and after the COVID-19 pandemic besprak Karlijn Dinnissen (Universiteit van Utrecht) de resultaten van een onderzoek naar hoe Nederlandse musici tijdens en na de coronaperiode met nieuwe digitale technieken zijn omgegaan

foto: Pieter Goossen

Op donderdagochtend vertelde Aleksandra Markovic in haar lezing New technologies in service of old procedures: switching to digital rentals over de technologische veranderingen in de diensten die muziekuitgever Donemus haar klanten (en speciaal conservatoria en muziekbibliotheken) aanbiedt en de samenwerkingen met onlinedistributeurs als nkoda, Newzik en ASP.

foto: Charlotte Sienema

NVMB-erelid (en penningmeester) Martie Severt trad op als gastheer van de vrijdagochtendsessie rondom Middeleeuwse muziek. De nestor leidde het drietal sprekers in bij het publiek en regisseerde het vragengedeelte.

Tijdens de Hot Topics-sessie op vrijdagmiddag presenteerden Jenny van Kampen en Pieter Goossen de ‘muzikale beslisboom’, een concreet, realistisch en integraal stuk gereedschap voor het saneren van bladmuziekcollecties in Nederlandse openbare bibliotheken. Items die afvloeien maar toch het bewaren waard zijn vinden een plek in het zogenoemde Muziekarsenaal. Het idee voor dit op nationaal niveau uitgewerkte plan ontstond tijdens de vorige IAML-conferentie in Praag.

Sinds januari zijn Joris van Son en Harm Langenkamp werkzaam bij het Nederlands Muziek Instituut/Haags Gemeentearchief. Een toelage van de Société Gavignies stelt hen in staat de archieven van componisten en musici (beter) te ontsluiten. Muziekbibliothecaresse Paula Quint liet beide heren nader kennismaken met het vakgebied en hun (inter)nationale vakgenoten.

Reactie van Harm: Leuk om te ervaren dat het muziekbibliotheek en -archiefwezen in handen is van zo’n bevlogen, betrokken en hechte groep professionals! Never a dull moment (buiten het congres om😉)!

Joris: Helemaal mee eens! Daarnaast fascinerend om te zien hoe professionals wereldwijd bruggen slaan tussen de fysieke en de digitale wereld. Onder meer met grote digitaliseringsprojecten, ‘linked open data’, digitale leensystemen, ‘born-digital archives’ en online of hybride tentoonstellingen.

foto: Charlotte Sienema

Lees ook de terugblik van de IAML2023-organisatoren

Over nvmb

Landelijk platform voor muziekcollecties.
Dit bericht werd geplaatst in IAML. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.